Egy őrségi szállás esete a legnépszerűbb balatoni hallal

Egy őrségi szállásadó jól teszi, ha felhívja a potenciális vendégkör véleményét az Őrség meghatározó vonzerőt képviselő pontjaira, például a jobb élelembeszerző helyekre. Ezek a pontok időben változnak: keletkeznek, felvirágoznak és elmúlnak, amiből következően az ismertetésüknek folyamatosnak kell lennie. Párás szemmel emlékezünk meg ennek keretében a közeli Lenti városában egykor oly népszerű rétesboltra, amelyet ismeretlen okok miatt elsodort a balvégzet. Szerencsére derekasan állja a sarat a bajánsenyei Határ csárda, ahol olyan tökös-mákos rétest lehet kapni, amit költőnek kellene megénekelnie. S ideje szót ejteni az utóbbi nyarak őrségi legendájáról is: a Vadása-tó mellett kapható sült hekkről.

Szerintem a legnépszerűbb balatoni hal a sült hekk s ez a tény az Őrségben is mértékadó, amihez igazodni kell. Ha a horgászati szaklapíróknak más lenne a véleménye, akkor a véleményeltérés esete forogna fent, ám erről a sajnálatos, ám csak feltételezett helyzetről pillanatnyilag nincs adatom. 

Az Őrségben ugyanakkor kétségtelenül a Vadása-tó melletti büfében kapható sült hekk a halételek legrokonszenvesebbje (1. ábra). Van persze halászlé, meg rántott ponty, meg minden egyéb is az őrségi éttermekben, de ha nyár van, akkor nem rúg labdába egyik sem. Kánikulában az őrségi szállások lakója és gazdája - ha jót akar - akkor egyaránt a Vadása-tóra jár sült hekket enni. 



1. ábra. A Vadása-tó melletti halsütőből származó, a fénykép készítésekor még meleg sült hekk a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház (egy valódi őrségi szállás) asztalán



2. ábra. Sült hekk lelőhely az őrségi Vadása-tó mellett




3. ábra. Miközben a megérdemelt pihenésüket töltő dolgozók a sült hekket falatozzák a halsütőnél, ezt a szomszédos lángossütőt bámulhatják (ez egy másik cikk témája lehetne, azonban az effajta kalandokat már nem engedi meg a diétám)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház hivatalos oldala

Veleméri szállás az őrségi és őrségközeli látnivalók legjobb bemutatásával

Problémamegoldásban segít az őrségi szállás