Őrségi szállás mogorva házigazdával

Egy vendéglátó akkor is hibát követ el, ha a sorsára hagyja a vendégeit s akkor is, ha a nyakukra telepszik. Ráadásul az egyes vendégek igénye e téren eltérő lehet. Így aztán ez a dilemma - első pillantásra - nehezen feloldhatónak tűnik. Ugyan mit tegyen a szegény házigazda, ha még nincs kellő gyakorlata a kedves vendég gondolataiban való olvasás terén? Szerencsére a mindennapi gyakorlatban a tornyosuló nehézségek ellenére könnyen találunk rá megoldást, mert e célra találták fel a párbeszédet. Ennek során a vendég kérdéseket tesz fel, a házigazda pedig - feladatához híven - megpróbál a lehetőségekhez képest alapos és pontos válaszokat adni rá. 



1. ábra. Részlet és pillanatkép a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház bejáratáról, ami előtt a cikkben idézett beszélgetés lezajlott


Történt egyszer, hogy álldogálván a szállásunk bejárata közelében (1. ábra), elhaladt mellettem egy csinos fiatalasszony vendégünk s mintegy mellékesen odaszólt nekem, mondván:

- A mogorva házigazda ...

Nem volt ez kérdés, ám a jó házigazdának ennyiből is meg kell értenie: a kedves vendég választ vár valamilyen őt foglalkoztató problémára. Nem volt ez súlyos probléma, csak akkora, ami egy nyaralás ötpercébe éppen belefért s a felmerülésekor is rögvest megoldódott. Elmeséltem ugyanis, hogy nagyon vigyáznom kell az arckifejezésemre, mert az elmúlt évtizedekben ismételten előfordult, hogy akire rámosolyogtam, az teherbe esett. 

A kedves vendégünk a választ elfogadta és továbblépett. Én megőríztem az illő komolyságomat, az ő arcán azonban mintha egy rejtett mosoly futott volna át. 

Mindennek az a tanulsága a jelen számára, hogy ha a nyájas olvasó biztonságos szálláshelyet keres, ahol elkerülheti, vagy minimalizálhatja a minden utcasarkon ránk leselkedő szörnyű kockázatot, akkor keresve sem találhat jobbat a mi veleméri szállásunknál, mogorvább szállásadót jelen sorok írójánál.  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház hivatalos oldala

Veleméri szállás az őrségi és őrségközeli látnivalók legjobb bemutatásával

Problémamegoldásban segít az őrségi szállás