Az őrségi szállás gyógyhatásának egyik erőssége a csalántea

Megkaptuk egy hétre az egyik kedvenc unokámat, az öt éves Lilikét. Adtak mellé a szülei néhány gyógyszert is, mert éppen valami fránya ekcéma kínozza szegényt. Kiütései voltak, amelyek az antihisztaminoknak köszönhetően nyom nélkül eltűntek, ám a talpa továbbra is érzékeny maradt. Tapasztaltuk, hogy ez a talp-érzékenység antagonisztikus ellentmondásban van a felhőtlen gyermekkorral. Vidám volt és jókedvű egész nap a drága leányka, csak néha sírta el magát, mert fájt talpa. 


A fotó csak illusztráció egy gyógyszertári reklámból (azért van benne filteres csalántea, amit mi nem használtunk)


Mit tehet ilyenkor egy veleméri nagyapa? Elmegy a kert végébe és szed egy kis csalánt. A gyermek ugyan kézzel-lábbal tiltakozik a "szúrós tea" ellen, de a neten olvasható jótanácsok és a szülőktől telefonon kapott engedély hatására mégis belenyugszik a népi gyógymód alkalmazásába. A terveinkkel mégsem azonosulhatott igazán, mert mire a tea elkészült, vagy háromszor is kijelentette, hogy már semmi baja a talpának. Ez azonban nem rettent vissza bennünket a kúra befejezésétől, sőt ezt is a tea távhatásának, pszichoszomatikus (vagy mi a szösz) erejének tudjuk be. 

A kúra végét meg sem kell várnunk ahhoz, hogy értékeljük az eredményt, mert nyilvánvaló, hogy mire Lilike menyasszony lesz, addigra nem lesz emléke sem ennek a talpfájásnak. Egyébként nem tudná eljárni a menyasszonytáncot, ami pedig elkerülhetetlenül az ő feladata lesz. 

Mi viszont felajánlhatjuk az őrségi szállásunk kertjében bőséggel viruló csalánt a kedves vendégeinknek is. Akinek van valamilyen gondja az egészségével (s ugyan ki lenne mentes az ezernyi bajtól, ami ránk leselkedik?), az frissen szedett csalánnal kúrálhatja magát és megszárítva haza is vihet belőle, amennyit csak szed magának a további hónapokra.  

Szállásfoglalás végett javasoljuk a +36(20)534-2780-as telefonszám megcsörgetését!


Jegyzet

A csalánt régóta használják a különböző ízületi problémák, mozgásszervi betegségek, reumás panaszok enyhítésére. Szerencsére nemcsak helyileg alkalmazhatjuk, kapszula vagy tea formájában is hatásos, ugyanis gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, a mikrotápanyagok (pl. a kalcium vagy a magnézium, a C- és K-vitamin) pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a csontjaink és az ízületeink erősek, rugalmasak és ellenállóak maradjanak. A csalántartalmú étrend-kiegészítőket a férfiaknak is érdemes szedni, különösen az idősebbeknek, elsősorban azért, mert igen jó hatással van a prosztatára, enyhíti a prosztatamegnagyobbodással összefüggő kellemetlen tüneteket, természetes vízhajtó hatásának köszönhetően pedig segít eltávolítani a szervezetből a gyulladást okozó mikrobákat, méreganyagokat. Természetesen, a húgyúti fertőzésekkel összefüggő tünetek enyhítésének vagy a betegség megelőzésének érdekében a hölgyek is ihatnak naponta 2-3 csésze csalánteát! 

A csalán gyulladások ellen is bevethető

A csalán természetes gyulladáscsökkentő, emellett pedig antihisztaminokat is tartalmaz, enyhítheti a szénanáthával összefüggő tüneteket, például az orrdugulást, köhögést, tüsszögést, szem- és orrviszketést. 

Az ekcémára hajlamosaknak is előnyös lehet a csalán – szintén gyulladáscsökkentő vegyületeinek köszönhetően –, mert javíthatja a bőr állapotát, a viszketést, a kipirosodást, a kiszáradást és az azzal összefüggő fájdalmakat.

A növény emellett méregtelenítő is, vagyis segíthet eltávolítani a szervezetből azokat a toxinokat, melyek fokozhatják a ekcéma tüneteit. Allergia vagy ekcéma esetén igyunk naponta 2-3 alkalommal egy-egy csésze csalánteát!


Irodalom

https://benu.hu/cikk/ezek-a-csalan-tea-hatasai-kulsoleg-belsoleg 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház hivatalos oldala

Problémamegoldásban segít az őrségi szállás

Veleméri szállás az őrségi és őrségközeli látnivalók legjobb bemutatásával