Őrségi luxus szállás

A luxus iránti igény létezik

A google szerint sokan rákeresnek az "Őrség luxus szállás"  keresőkulcsra, amiből következően tömegigény lehet a luxusnyaralásra (1). Kérdés, hogy ki mit ért luxus alatt s hogy milyen értelmezéssel lehet használni ezt a jelzőt az Őrségben, ahol nem a főúri kastélyok, hanem a parasztházak jellemzőek? 

Egy netes lexikon meghatározása szerint a luxus "drága javak bőséges birtoklása és túlzott költekezés". Ez bizony lehangoló, mert sem a tiszántúli kálvinista neveltetésemmel, sem a nyugdíjammal nem egyeztethető ösze az esztelen pazarlás, amit e meghatározás alapján a luxus szó mögött gyanítok. Ám ez a puritán megközelítés mégsem lehet vezérlő elve egy őrségi szállásadónak. Egyrészt tévedhetek is (hátha mégiscsak jó dolog a luxus, pláne a kedves vendég "túlzott költekezése"), másrészt pedig a luxus körülményekre és ellátásra vágyó  közönség nem váltható le. Amikor a kedves vendég luxust kíván, akkor próbáljuk meg azt nyújtani neki, amit keres. (2)

Csak az a kérdés, hogy miként teremtsünk luxust az Őrségben, ha az adottságaink (a tengerparti márványpalotáink száma és a tőkeerőnk számszaki jellemzői) olyanok, amilyenek? Ennek a luxus utáni törekvésnek Ceausescu aranyból készült vécécsészéje megfelelhet, de a kertünkben virágról virágra libbenő pillangó és a veleméri rajzos sindükről készített fotógrafikám talán még nem. Innen szép győzni. (3)

A szállásadóknak azonban - Széchenyi István, a legnagyobb magyar iránymutatását követve - minden nehézség ellenére arra kell törekedni, hogy az Őrségbe csábítsák a luxusra áhítozó fizetőképes réteget. A luxusnyaralásnak olyan változatát kell kidolgozni és alkalmazni, ami illik az Őrségbe.


1. ábra. A veleméri Cserépmadár szállás fürdőszobája részletekbe menő tervezés és családi egyeztetéssel végzett anyagválasztás eredménye


Luxus az őrségi fürdőszobákban

Esetenként eltérő a luxus fogalom értelmezése, nem pontosan ugyanazt értjük alatta. Egy elgondolkoztató tanulmány szerint az emberiségnek csak egy része rendelkezik fürdőszobával, angol vécével, zuhanyozóval, ezért sokak számára már ez is luxusnak számít. 

Amikor az őrségi luxus szálláshelyekről elmélkedünk, akkor - természetesen - a hazai és európai fogalmakat, színvonalat kell alatta értenünk, mert ebből a körből várjuk a vendégeinket és ide valók a lehetőségeink is. Nem a fürdőszoba és a hasonlók léte, hanem a minősége és a költségviszonyai alapján dönthetjük el, hogy luxusról van-e szó, vagy sem. A Kárpátok géniusza által használt, fent említett arany vécécsésze vitathatatlanul megfelel a luxus fogalmának, de - könnyen megegyezhetünk benne - aligha ebbe az irányba fogjuk megtenni az első lépéseket, amikor a Őrség luxus szálláshelyeit kialakítjuk.

Az őrségi fürdőszobák akkor közelítik meg a megfelelő szintet, ha építészetileg alkalmasak (tágasak, szépek, tiszták, csillognak-villognak, jól fűthetők és szellőztethetők), valamint megfelelő a bekészítés is (papiráru, fürdőszer, törülköző, papucs, fürdőköpeny stb.). Az éttermeket, kávéházakat az alapján is értékelni szoktam, hogy van-e a mellékhelyiségben akasztó (akár az ajtó belső oldalán), vagy sincs. Ez persze nem számít luxusnak (bár néha úgy tűnik, mintha a rozsdamentes fémszerelvények ára a csillagos égbe emelkedett volna), csupán figyelmesség és célszerűség. 

Ehhez képest egyfajta luxust jelenthet a legújabb divat követése. Például a hazai gyárban készített, évtizedek óta bevált hagyományos alakú mosdót ki lehet cserélni kézzel festett, ám mosakodásra kevésbé alkalmas, fapulton álló kerek mosdókagylóra. Hasonló törekvést szolgálhat egy aranyozott tükörkeret is.


2. ábra. A fürdőszobai fogas nem luxus, hanem figyelmesség


 A vendégek luxus iránti vágyának kielégítését célzó törekvés jelenik meg az őrségi szálláshelyeken szaporodó dézsafürdőkben. Érthető a szállásadók igyekezete, ám ezek a fürdőalkalmatosságok esetenként jobban mutatnak a fényképeken, mint a gyakorlatban. Ezt írja az egyiket kipróbáló vendég: "A dézsafürdő szuper volt, nagyon romantikus. Hasznos tipp a dézsfürdőhöz, hogy ha kb. 2 fokos kinti hőmérsékletnél szeretnétek jó melegre fűteni, kb. 6 órát vett nekünk igénybe". Azaz eltérő szempontok lehetségesek, amikor a luxus fogalmát próbáljuk meghatározni a Termálháromszögnek nevezett tájban. Ahol bármerre indulunk el, wellness-menyországba botlunk.


Luxus az őrségi építészetben 

Fontos szempont a települések és a szállások építészeti értékeám a zömmel paraszti épületekre aligha illik a luxus jelző. Az Őrség egy kastély nélküli táj. A legszebb épületek téglából, vakolatból és fából, tehát olcsó anyagokból épültek. Azonban lehetséges jó érzéseket kelteni megfelelő építészeti térformálással is.


3/a. ábra. A veleméri Csinyálóház épülete


A veleméri szomszédasszonyom egyszer azt mondta, hogy az az épület számít értékesnek, amelyiken oroszlán van. A szomszédos Szentgyörgyvölgy régi orvosi rendelőjén, egy száz éve épült szép eklektikus épület homlokzatán a gipszdíszek között valóban akad is oroszlán. Ez azt jelenti, hogy olcsó anyagokból is meg lehet kísérelni a lehetetlent: a luxus megidézését. Hogy a carrarai márványt ki lehet-e mással is váltani, például az Őrségben is előforduló kaviccsal, azt az alábbi képek próbálják meg érzékeltetni (3. ábra).



3/b. ábra. A falsarkot meg lehetett volna csinálni csak téglából is, de egy bazaltdarab és a rések hímeskővel való kitöltése egyedi hatást eredményezett 



3/c. Példa a kavics lehetséges építészeti alkalmazására


3/d. Példa a kavics lehetséges építészeti alkalmazására



Luxus és parasztbútor

A szállás bútorzata jól kifejezheti a luxusról alkotott elképzeléseket. Két szálláshelyet is ismerek az Őrségben, amelyben leesett az állam a belső berendezés eleganciája és csillogása láttán. Az egyik helyen asztalos volt a gazda, a másik helyen lakberendező végezte a lakberendezést. Mindkét helyen inkább polgári és városi volt a hangulat, mint őrségi és paraszti. Persze a gazdag parasztok a vidéki földbirtokosokat, meg a városi polgárságot próbálták utánozni és ez sok esetben sikerült is nekik. Nemrég is láttam egy 1800-as években épült gyönyörű parasztházat, amelyben az egykor volt jómód emlékeként még megmaradt a földig lógó klöpli függöny néhány parasztbíder szekrény társaságában. Bármelyik őrségi szállás dísze lehet egy-egy ilyen, szépen felújított lakberendezési tárgy, ám ez nem luxus, csak ízlés kérdése.


4/a. ábra. A parasztbútor és a luxus nem ugyanaz



4/a. ábra. A parasztbútor és a luxus nem ugyanaz


Képzőművészeti alkotások

A kisszámú képzőművészeti kiegészítő (gipsz stukkó, faszobor, kovácsoltvas nyílászáró stb.) nem teszi luxussá az őrségi épületeket és környezetüket. Mindezek alkothatnak kellemes, szép és méltó környezetet, de maga az anyaghasználat nem luxus. Ha a párizsi közparkok kovácsoltvas kerítésének jó része aranyozva van, az őrségiek meg körül sincsenek kerítve, akkor a luxusra törekvő őrségi szállásadónak fel kell kötnie a nadrágját. Kovács csak aranyáron akad, ráadásul arany sincs a kerítés aranyozásához, ezért be kell érni egyszerű anyagokkal. Más utat kell keresni. 

Ha az utazási irodák pálmalevéllel borított melegtengeri kunyhókat kínálnak luxus nyaralók gyanánt, akkor vagy ők tévednek, vagy egyszerű anyagokból is alkotható luxus jellegű épített környezet. Ám ehhez különleges, ötletgazdag építészeti tervezői és kivitelezői teljesítmény is szükséges a pazar természeti környezet mellett. Az lehet a cél, hogy a kedves vendég minden pillanatban valami különlegeset és kellemeset lásson, hogy az élményeinek végösszege pozitív legyen. Ám hogy ez mitől lesz luxus? Talán a magas árszínvonaltól.



5. ábra. Kovácsoltvas pinceajtó aranyozás nélkül, cserépmadárral


A természet és a kert luxusa

A természeti környezet szépsége fontos szempont és az Őrség e tekintetben jó helyezést érdemel. Mégis felmerülhet a kérdés, hogy ez luxusnak számít-e? Hiszen szó sincs drágaságról, pedig ez - a fenti meghatározás alapján - fontos szempont akkor, amikor a luxus jelző odaítéléséről döntünk. Ugyanis ezt a gyönyörű környezetet a Teremtő szinte ingyen adta nekünk, amiért egy életen át hálásak lehetünk. Azonban további különleges teljesítmény (költség, pluszmunka, pazarlás) kell ahhoz, hogy a szép természeti és kerti környezetet luxusnak minősíthessük. 

Szerencsére van olyan szint, amelyet elérve a luxus szó használata esetleg mégis jogos lehet. Amikor az árnyékliliom augusztusban bódító illattal árasztja el a szállás környezetét, vagy ha akácvirágzáskor kilométereken át autózhatunk úgy az akácerdővel borított zalai dombok között, hogy megrészegülünk az illatorgiától, akkor messze lepipáltuk a Cote d' Azur gazdag szállodáit. Egy-egy ilyen élményre ugyan életünk végéig emlékezhetünk, ám itt nem volt semmi pazarlás, ez mind beletartozik a táj és a Teremtő nekünk szánt ingyenes szolgáltatásába, ezért talán ez sem igazi luxus.

 

6. ábra. A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház udvarán készült fényképen a hét méter hosszú rózsalugasnak csak az egyik vége látszik, mellette bodza, labdarózsa és jácint is virágzik tavasszal, olyan illatözönt és hangulatot teremtve, amitől a legnagyobb gondokkal terhelt ember is fellélegzik


A megoldást (hogy mindebből az ingyen gyönyörűségből luxust varázsoljunk) akkor érhetjük el, ha az illatos erdei és kerti bokrokból drága kertészeti tervezéssel valami káprázatos különlegességet alkotunk. Amerikai milliárdosok körében kialakult szokás, hogy a kertjükben rendszeresen csereberélik a növényzetet, attól függgően, hogy éppen melyik virágzik. Ahhoz persze drága kertészekre és technikai felkészültségre van szükség, hogy egy virágzásra készülő bokrot úgy ültessenek el, hogy azt a bokor ne vegye észre. Ilyen átültetésre méltó kertészeti elem lehet például egy illatos labdarózsa, a bodza, az orgona, a rózsalugas és sok más társuk. Mindegyik részegítő illatot áraszt, amikor virágzik. Ezeket tervszerűen sorba is állíthatjuk, hogy a vendégeinknek minden időszakban lenyűgöző virág- és illatélményben legyen része. Ha ezt az illat-áradatot a tudatosan telepített virágok és bokrok sorozatával a szállásszolgáltatás részévé tudjuk tenni, akkor az egy igazi luxus teljesítmény lesz, aminek méltán a csodájára járhatnak a népek. 


A szállás Őrségre jellemző karaktere is képviselheti a luxust

A turisztikai trendek szerint a különleges szálláshelyek napjainkban minden korábbinál keresettebbek. Ez azt jelenti, hogy nem elég az egy kaptafára készülten elegáns épített környezet, hanem a szálláshelynek érdekes karakterrel, önálló gondolati tartalommal, programajánlattal is rendelkeznie kell. Az őrségi luxus szálláshelynek célszerű az Őrség hangulatát képviselnie, egyébként könnyen megkaphatja a "tavaly máshol volt jobb is ebből a kategóriából" értékelést. Az igényes vendég nem azért jön az Őrségbe, mert otthon nincs fürdőszobája, vagy az nem olyan szép, mint a szállásé, hanem azért, hogy valami helyi jellegzetességet is lásson. Ha a szállásunk olyan, mint amilyet a világ bármely pontján látni, akkor talán nem is érdemes eljönni érte az Őrségbe. Persze ennek a gondolatmenetnek az ellenkezője is igaz, mert a szállások azért hasonlítanak egymásra a legalapvetőbb dolgaikban, mert általános emberi igényeket elégítenek ki.


7. ábra. Veleméri rajzos sindü (fotógrafika), a budapesti Magyar Néprajzi Múzeumban ilyenből nincs egy sem, a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház Sindümúzeumában meg akad vagy százötven


Az őrségi szálláshely képei

Mosolyt fakasztó a világ sok szállodájában a falakra aggatott képek színvonaltalansága. Szinte kivétel nélkül érezhető rajtuk, hogy az anyagbeszerző számára a vásárlás gyorsasága és olcsósága fontosabb volt az ízlésnél, amivel esetleg nem is rendelkezett. Amint sokszor az sem számított, hogy a kihelyezett képeknek van-e helyszíni vonatkozása (4). Lehet-e luxusról beszélni egy olyan szállodában, ahol kifejezetten ízléstelenek, jellegtelenek és érdektelenek a  szobákban és a folyosókon megtalálható, kilóra vett "műalkotások"? 



8/a. ábra. Balaskóné Szkladányi Annamária: Az Őrség panasza



8/b. ábra. Egy remek kép a veleméri Balogh István Péter műterméből


Az Őrségben nyilván őrségi vonatkozású képeket kell a szálláshelyek falára akasztani, lehetőleg őrségi alkotók, őrségi témákról elgondolkodtató munkáit - ha ilyenek vannak. 


9. ábra. Luxus illat lengi körül a virágzó orgonabokrot a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház utcafrontján lévő gyepüben


Splendid isolation

A splendid isolation "fényes, vagy előkelő elszigeteltség", a tömegektől való távolságtartást jelenti, ami fontos szempont sokak szemében. Egy öreg boronaházért, vagy egy újonnan épített faszerkezetű dobozért szívesen fizetnek magasabb összeget azok, akik a nyári pihenésük alatt el szeretnének bújni a tömeg elől - ha a szállásépület egyedül áll egy portán. Ennek a magánykeresésnek köze lehet a luxushoz, ha érzékelhető iránta a fizetőképes vendégkör érdeklődése. A jelenség egyúttal azt is jelzi, hogy a nagy létszám fogadására képes szállások esetleg csak korlátozottan felelnek meg a luxus fogalmának. 

Az elkülönültség luxus jellegét húzza alá az alábbi vendégértékelés: "Két csillagot kizàrólag azért adunk, mert a kiskunyhó maga varàzslatosan szép kívül - belül. A hàz környezete azonban DRÀMAI, a fényképek megtévesztőek, hiszen egy pàr szàmàra teljes elszeparàltsàgot és intimitást feltételeznek. A szomszéd kb. 15 méterre (kerítés, vagy sövény nélkül), ezen kívül a hàz mögött a főút kb. 5 méterre, ahonnan szintén jól látható egy pàr "magànélete" (!) Mindezek alapjàn kijelenthető, hogy a szàllàsból pont az hiànyzik, amit a fényképek sugallnak ..."

A felsoroltak alapján valószínű, hogy több típusú luxus-szállás létezhet egymás mellett. A luxusról alkotott elképzelések különbözőek, attól függően, hogy ki mire vágyik. Az egyik igénynek a bálokat, kaszinókat, wellness-részlegeket és éttermeket működtető nagyszálló, a másiknak meg az elvonulást lehetővé tevő magányos erdei lak felel meg. Mindkét igény kielégíthető luxuskivitelben is. S persze a luxus szállást carrara-i márvány, vagy őrségi fa felhasználásával egyaránt meg lehet építeni.


Jegyzet

(1) A tapasztalataim alapján ez a luxus iránti igény egyirányú, mert - sajnos - nem feltétlenül értelmezhető úgy, hogy tömegek szeretnének meggondolatlan bőkezűséggel költekezni az Őrségben. 

(2) Egy ismerősöm járt Hollandiában, igazi milliárdosok személyes vendégeként. Viszatérve azt mondta, hogy a megakulákok is ugyanolyan emberek, mint mi, csak naponta váltanak lepedőt és törülközőt (persze nem személyesen végzik a cserét, hanem személyzet segítségével). Ezért - hangzott a jótanács - ha valaha vendégül akarsz látni egy milliárdost, akkor meg se próbáld drága berendezéssel elkápráztatni, mert az úgysem fog neked sikerülni. Ő a lakáskultúrát régebben és jobban műveli nálad. Elég, ha a tisztaságra ügyelsz. 

(3) Vagy a luxus eleve csak egy átverés? 

(4) Szerencsés, ha a környék festője készíti a szálloda képeit, ám az is előfordul, hogy maga a szállásgazda festi meg a környezet nevezetességeit. Persze nem minden esetben teszik luxussá a szállást.




Varga Géza 

szállásgazda





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház hivatalos oldala

Veleméri szállás az őrségi és őrségközeli látnivalók legjobb bemutatásával

Problémamegoldásban segít az őrségi szállás