Őrségi szállás kávéhűtő polca

Mindannyian ismerjük azt a pillanatot, amikor előttünk van a várva várt feketekávé egy kedves kis csészében, ám az még túl forró a fogyasztáshoz, ezért nem tudjuk a magunkévá tenni. (A képen látható csészét Czibor Imre alsópáhoki fazekasmester készítette.) A helyzet megoldására több eljárás is ismert, ám ebben a cikkben most egy elvi alapokon álló saját, az őrségi szállásunkon sikerrel alkalmazott megoldást mutatunk be: az elektromos energiát nem igénylő kávéhűtő polcot.



1. ábra. A saját tervezésű, elektromos energiát nem igénylő kávéhűtő polc működés közben


A kávéhűtő polcot e sorok írója tervezte és üzemelte be. A használati utasítás előnye az egyszerűségében rejlik: a forró kávéscsészét rá kell tenni a polcra és az ott elektromos energia alkalmazása nélkül is lehűl. Működik minden szokásos épített környezetben, de bátran ajánlhatom épületen kívüli, vagy természetközeli tájon is, például erdőben, patakparton és hófödte hegycsúcsokon is. Használható teahűtésre is. 

Vízszint alatt is kipróbálható, mert ott is lehűti a kávét - kivéve talán a Hévizi tóban. Ám ezt a merülős eljárást mégsem ajánlom tiszta szívből, mert előnytelenül megváltoztatja a kávé minőségét. Ha már csészéstül a Balaton vízszintje alá nyomtuk a kávénkat, a víz betör a csészébe és az összekeveredés után már aligha tudjuk különválasztani az élvezhető kávét.

Az eljárást nem szabadalmaztattam, sőt kifejezetten engedélyezem a bárki általi alkalmazását. Egy kérésem van csupán a fenti módszer átvevői felé: legyenek szívesek megemlíteni ismerőseik körében az őrségi szállásunk előnyeit, amelyek közül csak az egyik ez az innováció.

Kellemes kávézást kíván hozzá


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház hivatalos oldala

Veleméri szállás az őrségi és őrségközeli látnivalók legjobb bemutatásával

Problémamegoldásban segít az őrségi szállás