Őrségi magánszállás múzeuma

Bevezető

A Velemér, Fő utca 7. szám alatti egykori parasztportán ma három épület áll: a Sindümúzeum, a Cserépmadár szállás és a Csinyálóház.

 

Sindümúzeum

A veleméri Sindümúzeum a korai magyar írástörténet egyetlen múzeuma. A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház portáján alakítottuk ki, egyrészt a saját szállóvendégeink tájékoztatása, másrészt a szállásunk és a kutatási eredményeim szélesebb közönséggel való jobb megismertetése érdekében. Amikor elő- és utószezonban üres a szállás, akkor meg szoktam mutatni a portát és a műemlék jelleggel berendezett lakosztályokat is a múzeumlátogatóknak. Ilyen alkalmakkor őszinte örömöre szolgál, amikor így szólnak egymáshoz a látogatók:  Drágám! nem tudod, hogy mi miért nem itt szálltunk meg?  



1. ábra. Egy szép veleméri sindü a kiállításról (fotógrafika)


A múzeum ismertsége egyre növekszik. A belépés díjtalan, a látogatók száma közelít az évi ezerhez. A meglátogatására a cserepmadar@gmail.com levélcímen, vagy a 06(20)534-2780-as telefonon történt előzetes időpont-egyeztetés után a turistaszezonban van lehetőség a pandémia által meghatározott korlátok figyelembe vételével. 



2. ábra. Egy Árpád kori hieroglifikus írásemlék, amely a szerzők magyar- és tudományellenes prekoncepciói miatt kimaradt az MTA 2021-ben kiadott rováskorpuszából: a berekböszörményi gyűrű (Méhes Sándor ajándéka) a Sindümúzeum kiállításáról (fotógrafika, részleges rekonstrukció), a három szójellel írt Nagy úr (az) ég mondat ismétlődik rajta 


A Sindümúzeum anyaga és tevékenységi köre az írástörténeti kutatásaimhoz kötődik. Az akadémikus tudomány több évtizedes mulasztásait jobb híján a magyar értelmiségnek kell pótolnia, a jelenlegi értetlenkedéseit pedig helyre kell igazítani. Sok jelét tapasztalom annak, hogy a legjobbak ezzel egyetértenek és például írástörténeti jelentőségű tárgyak adományozásával is támogatják a múzeumot (2. ábra), ám az is támogatja a munkát, aki szállást foglal nálunk.


3. ábra. A Sindümúzeumban szó esik a budapesti késő-középkori jelvényről is (a többször közölt olvasata: Északi sarok), amit letéti szerződéssel adtam le a Magyar Nemzeti Múzeumnak, ahol azt Rezi Kató Gábor vezetése idején barbár módon lereszelték és polírozták, majd Tomka Péter régész a felső rovásjelek közül megmaradt kettőt latin AK monogramnak, Tomka Gábor "rontott latin M"-nek határozta meg, Fehér Bence pedig azt is letagadta, hogy valaha lett volna rovásírásos olvasata


Elsősorban a székely írás eredetét kutatom s a Sindümúzeum is az ennek során felfedezett magyar hieroglif írást dokumentálja. A meglepően szép és érdekes hieroglifikus írásemlékeink: hímes tojások, archaikus díszítésű cserépedények, régészeti leletek bemutatásán túl törekszem a környezet (az Őrség és a szomszédos területek) jelkincsének illusztrálására is. A népi hieroglifák egy része a veleméri rajzos sindükön (házilag készített tetőcserepeken) található s ez adta a múzeum nevét. 



4. ábra. A Sindümúzeum állandó kiállítása

Azért alapítottam ezt a kis múzeumot, hogy az 50 éves írástörténeti kutatásaim eredményét ne csak a könyveimben, előadásokon, videókon, cikkekben és a blogomban, hanem az írástörténeti jelentőségű tárgyak (jelekkel ellátott cserépedények, hímes tojások stb.) között is be tudjam mutatni a nagyközönségnek. Erre általában elegendő a Sindümúzeumban eltöltött 1-2 óra. Örömmel tapasztalom, hogy a magyar értelmiség - a "szakma" bénult hallgatása mellett - egyre jobban ismeri ezt a szakterületet és érdeklődik utána. Amit a képzett szakemberek nem mindig tudnak megemészteni (mert az egyetemeken téveszmékre tanították őket a magyar és az általános írástörténet kezdeteiről), azt az utcáról beeső értelmes emberek azonnal megértik a jelekkel borított tárgyak láttán, a tárlatvezetés során. 


5. ábra. Zalabaksai hímes tojás jelekből alkotott világmodellje


A Sindümúzeum tárgyai között van néhány eredeti régészeti lelet is. Ilyen a hieroglifikus feliratot hordozó Árpád kori berekböszörményi gyűrű is, amelyet Méhes Sándor megtalálótól kapott a múzeum. Van egy további Árpád kori gyűrűnk is, amit a 60-as években Tapolca környékén találtak és a katonatársaimtól kaptam harckocsizó koromban. Van egy Veleméren előkerült régi pisztolyunk, talán még a kuruckorból. Őrízzük a néhány ezüst evőeszközből álló veleméri kincsleletet is ami egy elbontott kemence törmelékei közül került elő. Van egy nagyméretű fénymásolatunk, ami egy kazáriai rovásfeliratról készült a sarkeli ásatások egyik eredményeként és amit Erdélyi István régésztől kaptunk ajándékba. Rendelkezünk egy hiteles múzeumi másolattal a 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszoborról, ami a Magyar Nemzeti Múzeumban a számunkra készült. Száznál több rajzos sindünk és sok népi cserépedényünk is látható a kiállításon. Néhány érdekes tárgyat fényképen, vagy másolaton mutatok be a kiállításon. Összehasonlításképpen: a Magyar Néprajzi Múzeumnak egyetlen rajzos sindüje sincs.


6. ábra. A Sindümúzeumban látható a 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszobor másolata, két nézete (fent), szár "úr", ten, sar "sarok, úr" és ég hieroglifái (középen) és a hieroglifáknak megfelelő székely "sz", ten, "s" és "g" rovásjelek (alul)


A néprajztudomány számára (Nagy Zoltán néhány leletbemutató cikkét leszámítva) a lényegében ismeretlen rajzos sindükről én készítettem az első átfogó, tudományos igényű leírást a Néprajzi Társaság kérésére. Jellemzően azonnal rám is szóltak, hogy a cserepeken lévő jelek írástörténeti párhuzamairól nem kellene elmélkednem, mert az nem az én dolgom, elég a tárgyak fényképét elküldenem nekik. 


7. ánra. Kedves múzeumlátogatók a Pilisből



Cserépmadár szállás


8. ábra. A Cserépmadár szállás (3 szoba, 3 fürdőszoba, konyha, étkező)


Cserépmadár Szállás egy szép természeti környezetben, erdő és patak közötti két holdas portán lévő, frissen felújított és a szükséges technikai eszközökkel ellátott őrségi parasztház. A nevét a ház ormán üldögélő cserépmadárkáról kapta. A ház 3 szoba, 3 fürdőszoba, 11 ágy, konyha, étkező helyiségekből áll és műemlék jellegű bútorokkal van berendezve. A falusi turizmus szolgálatába állított épület egyben, vagy szobánként is kivehető. Nagyobb létszámú, hosszabb időre érkező, elő- és utószezonban foglaló és visszatérő csoportoknak szívesen adunk kedvezményt.

Reggeli, ebéd és vacsora a beszállítókkal kötött külön megállapodással biztosítható. Például az egyik veleméri szomszédunk saját termelésű élelmiszerből készít eredeti őrségi receptek szerinti vacsorát, mellé saját bort és pálinkát, a kemencében a vendégek szeme előtt készített hőkőnsűlt perecet is kínálva. Emlékezetes élmény.


9. ábra. A Cserépmadár szállás Belső szobája


Vendégeinket térképpel ellátott túrakártyák vezetik el az Őrség nevezetességeihez: fazekasfalutól a múzeumokig, termálstrandoktól a reneszánsz várkastélyokig, go-kart pályától a kitűnő éttermekig, tófürdőtől a műemlék templomokig, csokoládégyártól az orchideakertészetig, meg az elképesztő virágözönnel fogadó és tündöklő rhododendron-erdőig. Természetesen ebben a szép ligetes tájban jókat lehet túrázni és kerékpározni is. A portánkról külön bejáratú és díjmentes visszhangot is igénybevehet a jó torkú látogató.


10. ábra. A Cserépmadár szállás egyik fürdőszobája


A veleméri Cserépmadár Szálláson a Belső szoba és Kamra szoba négyágyas, a Külső szoba pedig háromágyas, mindegyik nem dohányzó és külön fürdőszobával rendelkezik. Babaágy és etetőszék van. Antiallergén paplant és párnát, ágyneműhuzatot és törülközőt adunk. A legfinomabb olasz ágybetéteket 2022-ben állítottuk szolgálatba. Mindegyik szobánk eredeti őrségi népi bútorokkal van berendezve és ingyenes vezeték nélküli internet (wi-fi) áll rendelkezésre. Vendégeink egy jól felszerelt, tágas konyhát is használhatnak. A környezet az Őrség településeihez képest is csendes (az erdőből persze behallatszik a kakukkszó, a szarvasbőgés és a rókák ugatása), ezért a szállás kifejezetten alkalmas a pihenésre. Gyermekes családoknak, kb. 10 fős csoportoknak ajánljuk. 


Csinyálóház


11. ábra. Az 5 ágyas önálló lakosztályt jelentő Csinyálóház homlokzata


A Csinyálóház (2 háló, konyha, fürdőszoba, 5 ágy) egy különálló házban lévő őrségi lakosztály. A Makovecz Imre által alapított Országépítő c. lap három oldalas cikkben értékelte a szakrális szépségű szállásépületünket. A magyar látogatók templomhoz hasonlítják, az osztrákok meg kirchét emlegetnek, meglátva a külső falfelületek lizénáit. Hasonlóképpen egyedi és megkapó szépségűek a belső terek is. A ma már speciális vonzerőt jelentő és főleg a nászutasok érdeklődését felkeltő nevét a száz évvel ezelőtt itt működő fazekasműhelyről kapta, amit ugyanis akkor csinyálóháznak hívtak. A különleges gonddal tervezett, épített és berendezett őrségi szállásépület helyiségei és azok népi jellegű rusztikus berendezése egyedi, máshol meg nem található hangulatot nyújtanak. 


12. ábra. A Csinyálóház fürdőszobája


A technikai megoldásoknak köszönhetően a szépséghez kényelem is járul. Például az elektromos padlófűtés kellemes közérzetet okoz: a leghidegebb időben is öröm egy szál zokniban mászkálni. 



13. ábra. A Csinyálóház emeleti hálója


Irodalom


Sindümúzeum (tárlatvezetés és tárgyak)


Stúdióbeszélgetés Varga Géza írástörténésszel  

a szentgyörgyvölgyi tehénszoborról, Lenti tv, 2010.


Varga Géza tárlatvezetése a veleméri Sindümúzeumban I rész (video) 



Hutter Anna: Velemér és a székely rovásírás (szakdolgozat)



14. ábra. Korondi gyertyatartó a tulipán alakú Isten hieroglifával (balra), a népi ős és ten hieroglifa (jobbra fent), valamint a székely írás ös és ten szójele (jobbra lent)






veleméri Csinyálóház emeleti hálója

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház hivatalos oldala

Veleméri szállás az őrségi és őrségközeli látnivalók legjobb bemutatásával

Problémamegoldásban segít az őrségi szállás