Az őrségi szállás és a gomba

Az őrségi szállásunkra érkező vendégek némelyike számításba veszi, hogy a veleméri erdők híresen gazdagok a gombatermésükről. Az egyik szállóvendégem például az érkezése előtt írt egy levelet, benne egy kérdéssel:  

"A csapat egy része szeret gombászni, majd tanácsot fogunk kérni, a környéken van-e ilyen hely, amit javasol Géza, ahol esélyes a gombatalálat."

Üdvözlettel: Katalin



1. ábra. Vargánya a veleméri erdőkből


Kedves Katalin!

Megtisztelt a gombákra vonatkozó kérdésével, ám sajnos, nem nagyon tudok segíteni.

Én magam már évtizedek óta nem járok az őrségi erdőkbe gombászni sem, meg másért sem. Az idén is csak a saját telkem végéig mentem el s ott konstatáltam, hogy kellene már egy favágó hozzá, mert ritkítani kellene. Azóta sem jött el a fanyűvő, pedig megígérte. Biztosan el fog majd jönni, ám annak az idejét nem lehet előre tudni. Az őrségi szakemberek útjai kifürkészhetetlenek. 


2. ábra. A könnyen megtalálható és azonosítható nagy őzlábgomba rántva jó


A szomszédom vagy 15 évvel ezelőtt szólt, hogy most terem a gerebengomba, szedni kéne. Akkor elmentem vele s a házunktól néhány száz méterre egy fél óra alatt találtam egy púpozott fáskosárnyit (4. ábra). S az erdőben, ameddig a szem ellátott, mindenütt sárgállott a rengeteg gerebengomba. Vagonszámra szedhettük volna. Azt az egy kosárnyi gombát elraktam a hűtőbe és egy évig ettem. 

Volt egy barátom, aki járt hozzánk gombászni s ő mindig talált, de néha tíz kilométert is kellett gyalogolnia érte. Ma már az égi gombamezőkön keresgél, ezért itt lent nem tud segíteni.



3. ábra. Pöfetegek a kert végéből, tojás alá száz katona reggelijéhez is megfelel, csak sok tojás kell hozzá


Volt egy töpörödött kis öregasszony az egyik szomszédunkban, aki elmondta, hogy a nagyapja annak idején kihordta a gombanyesedéket egy tölgyfa alá s ő oda jár gombászni. Amikor mi több órás séta után üres kézzel jöttünk haza, akkor ő két kosárnyit hozott. S azt mondta, csak azért nem hozott hárommal, mert nincs több keze.

Azonban az ilyen helyeket nem árulják el a helyiek. Meghalnak úgy, hogy velük megy a sírba a helyek ismerete. Én csak betelepült vagyok, aki nem ismerem ki magamat annyira az erdőben, mint aki itt nőtt fel.



4. ábra. A fentebb említett kosárnyi gerebengomba, amit az őrségi szállásunktól néhány száz méterre szedtem egy félóra alatt


Azonban egy gyakorlott gombásznak, aki ismeri a gombák és az erdő, meg az időjárás összefüggéseit, nagyobb esélye van egy ismeretlen erdőben is. Különösen eső után 3 nappal.

A mellékelt képeken lévő gombákat a környéken szedtük évekkel ezelőtt. 

Van egy Őrségi gombaszedők fészbuk-csoport. Talán ők tudnak valamit mondani, például a jogi lehetőségekről is (mert az erdő tulajdonosának az engedélye is kellhet hozzá). Persze nem nagyon érdekeltek abban, hogy messziről jött vándorok leszedjék előlük a gombát. Azért a csoportba mégis érdemes lehet betekinteni.


5. ábra. Vargánya az őrségi erdőkben


Sok sikert kívánok!


6. ábra. Ősszel szedhető ez a fekete tölcsérgomba, amiből zsákszámra visznek az érdeklődők a közeli Haricsa-kanyar melletti erdőből és amiből kitűnő fűszer lesz, ha megszárítják



7. ábra. Veleméri jellegű gombás tészta (vagy inkább tésztás gomba) elsősorban rókagombából, kiegészítő jelleggel galambgombából és vargányából, némi erős paprikával ízesítve, két tányérral ettem belőle, megkülönböztetendő az egyébként szintén nagyon finom olasz stílusú gombás tésztától, amelyben a tészta dominál s az van leöntve némi gombaszósszal



06(20)534-2780
cserepmadar@gmail.com







veleméri Csinyálóház emeleti hálója

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház hivatalos oldala

Veleméri szállás az őrségi és őrségközeli látnivalók legjobb bemutatásával

Problémamegoldásban segít az őrségi szállás