Őrségi szállás és a gyermektáboroztatás

Amikor vagy harminc évvel ezelőtt megnyitottuk a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház névre keresztelt szálláshelyünket, felmerült a gyermektáboroztatás lehetősége is. Azonban rögvest el is vetettük, amikor felületesen felmértük a lehetőségeket. A vonatkozó jogszabályokat nem olvastuk át, ezért a pontos feltételeket nem is ismertük meg. Azt azonban feltételeztük, hogy könnyen lehetne az Őrségbe csábítani gyermekcsoportokat a nyári szünetben. 



Általános igény mutatkozik a gyermekek nyári megőrzésére és észrevétlen neveléssel egybekötött nyaraltatására. Szállásnak elegendő lehetne egyszerűbb elhelyezés is (sátor, deszkabódé, pajta stb?). Ki lehetne alakítani rendszeres váltásokat, turnusokat, azaz egyfajta rend születhetne meg a mosatásban és a takarításban, sőt a programokban is. Ingyen lehetne fürödni a környék kitűnő tavain kialakított strandokon, meg lehetne látogatni a műemlékeket, múzeumokat és bemutatót tarthatnánk a hagyományos gazdálkodásról is. Az értelmesebb gyermekeket érdekelhetné a rovásírás eredete is, amiről a Sindümúzeumban mesélhetnék nekik. Nagyokat lehetne kirándulni gyalog és kerékpáron a környezet erdeiben, végig lehetne járni a kiépített és táblákkal ellátott tanösvényeket. A szállításhoz buszra is szükség lehet, de ennek feltételeiről nem tájékozódtunk. Pedagógus ugyan nincs a családban, de a nyári szünetben nyilván találnánk olyan szabad pedagógust, aki vállalná a tábor szakszerű vezetését. A gyermekek étkeztetésére vállalkozhatna valamelyik környékbeli étterem. Esetleg néha mi is (a gyermekek a mi segítségünkkel?) készíthetnénk egy-egy bográcsgulyást. 




Azonban a gyermekek üdültetésére a szülők nem tudnak elegendően nagy összeget biztosítani. Ezért mindezek anyagi feltétele nem biztosított, vagy csak nagyon szűk keret állna rendelkezésre. Feltehetően lehetne pályázati pénzt szerezni mindezek támogatására, ám annak változatos feltételei vannak, amitől (a pályázati űrlap kitöltésétől) esetleg fokozódna a nyugtalanságunk. Aminek a felturbózására elegendő lehet a nem egyenletes szinten jólnevelt gyermekekkel való kapcsolat nehézsége is. Ismerünk olyan pedagógus által vezetett szállást, ahol a nyugalom fenntartása érdekében gyermekeket nem is fogadnak. Ott tudhatnak valamit erről a kérdésről.




A nehézségeket számbavéve a család végül úgy döntött, hogy nem foglalkozunk gyermeküdültetéssel. Egyszerűbb, ha többet költünk a szállásépületre és vonzó nyaralási feltételeket teremtünk az igényes családoknak. Régi tapasztalat, hogy minél drágább egy szálláshely, annál kevesebb dolga van a rendőrségnek. A gyermeküdültetés azonban egy nosztalgia maradt a számunkra, persze nyilván csak azért, mert sohasem mertünk belevágni és így a kapcsolatos reményeink nem tudtak lelombozódni. 




A problémákkal legutóbb egy cikk foglalkozott a Magyar Nemzetben: Egyes táboroztatók átverik a családokat. 





Irodalom

Varga Géza: Sindümúzeum (tárlatvezetés és tárgyak)

Egyes táboroztatók átverik a családokat  (Magyar Nemzet)

Tábor (wikipedia) 



Varga Géza




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház hivatalos oldala

Veleméri szállás az őrségi és őrségközeli látnivalók legjobb bemutatásával

Problémamegoldásban segít az őrségi szállás