Őrségi szállás és az energiaárak emelkedése

Azt írja a Hazai Vendégváró, a vendéglátók és szállásadók szakmai lapjának szeptemberi száma, hogy "Tömeges bezárási hullámot indíthatnak el az energiaárak 2022 őszén. A legtöbb vállalkozónak szembesülnie kell azzal a ténnyel, hogy a vendégek már nem tudják, s nem is akarják azokat az árakat megfizetni a szolgáltatásért, amiket az energiaárak szükségessé tesznek. Mit tehetünk? Vagy lenyeljük a veszteséget vagy bezárunk. A szerencsésebbek csak télre, mások végleg kénytelenek felfüggeszteni működésüket. Megkérdeztük olvasóinkat, ki milyen megoldást választ az energiaárak ellensúlyozására. Szomorú a válasz, minden második vállalkozás a bezárást jelölte meg a túlélés egyetlen eszközeként."

Azt gondolom, hogy az őrségi szállásokon (s főleg az olyan kicsiny magánszállásokon, mint amilyen a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház) talán nem ennyire sanyarú a helyezet. Mi a szokásos téli szüneten túl nem tervezzük sem a bezárást, sem az áremelést. Nyilván lesz több hozzánk hasonlóan gondolkodó (a nyitva tartás luxusát magának megengedő) szállás is az Őrségben.

- A fűtéshez ugyanis a legtöbb őrségi szállás esetében jórészt hozzájárul a bennünket körülvevő hatalmas erdő. Ugyan a fafűtés szintén nem olcsó, de némi többletmunka árán helyettesítheti a legdrágább gázt és a villanyt. Persze kell hozzá cserépkályha, meg egy kis férfierő is.



1. ábra. Ha a kedves vendég a bográcsban főzi a palóclevesét a kertben megtermett faágakkal, akkor egy kicsivel bátrabban  mosolyoghatunk az energiaszolgáltatók szemébe s közben a lenyugvó Nap által megvilágott füstcsíkokban is gyönyörködhetünk


- Mivel beosztottunk nincs (a jég hátán is eltengődő nyugdíjasok vagyunk), az alkalmazott elbocsátására, vagy a fizetésével kapcsolatos vitára sem kerülhet sor. 

- Mivel vezetékes gázt nem használunk, az EU gázzal kapcsolatos machinációi sem érintenek bennünket közvetlenül.

- Az ágyneműt mosodában mosatjuk, amelyik ugyan már bejelentette, hogy bezárhat az idén, de vihetjük egy távolabbiba is, ha az nem zár be, vagy moshatunk magunk is. Kitűnő mosógépeink vannak, csak a vele járó munkát, főleg a vasalást már eddig sem bírtuk. 

Szerencsére, éppen egy évvel ezelőtt fejeztük be a legújabb korszerűsítést, aminek koronájaként van egy napelem a szállásunk tetején. Ennek termelését ugyan pillanatnyilag csak töredékében tudjuk használni, mert az áramszolgáltató felújítandó hálózata nem veszi át az egész termelést, ígérettel azonban rendelkezünk, hogy ezen egy hónap múlva segíteni fog. Igaz, hogy már egy éve ígérgetnek, miközben szabotálják az áramtermelésünk átvételét. Addig emelt áron vehetünk villanyt, pedig lenne saját is. Talán tavaszra, amikor nyitni fogunk, jobb lesz a helyzet. 

Az idei szezonból hátralévő egy hónapban nem emeljük az árainkat, mert azt a vendégek többsége - bár nem tartozunk a legdrágábbak közé - eddig sem tudta kifizetni. Jövőre sem tervezünk emelést. 



2. ábra. Ez egy régen készült fénykép a Cserépmadár szállás és a szomszéd ház tetejéről, azóta mindkét tetőn új cserép van s a szomszéd ház kéménye sem fog már sokat pöfékelni, mert hőszivattyús fűtésre tértek át


Mivel kicsi szálláshely vagyunk egy különlegesen szép környezetben, eddig sem a tömegturizmust céloztuk meg, hanem az igényesebbeket. Bár rokonszenvezünk a "kis hal is jó hal" elvvel, nem tudjuk megoldani azt, hogy alacsony áron a nyári szezonban faltól-falig telt házzal üzemeljünk, mert már túl öregek vagyunk a hajszához. Örülni fogunk, ha a hatalmas (két holdas) zöld területet rendben tudjuk tartani és néha fogadni tudunk vendéget is. Őket a három éve nem emelt árainkon keresztül meg fogjuk kérni, hogy az erejükhöz mérten járuljanak hozzá az őrségi szállásunk üzemben tartásához. 


3. ábra. A portán három cserépkályhánk volt, amiből mára már csak kettő maradt meg, amelyek viszont jó szolgálatot tesznek ilyen ínséges időkben, ez a kályha Korondon készült a két világháború között s elég neki naponta két kosár fa (a gerendaházat kívülről 5 cm vastag nádpalló burkolja be, a födémben és a cserép alatt pedig összesen 40 cm kőzetgyapot van)




Irodalom




Varga Géza











Ha Ön a leírások alapján még nem tudta eldönteni, hogy Veleméren van-e az a hely, amelyről egész életében álmodott, akkor ezen a hídon kell átjönnie s a domb tövében jobbra kell kanyarodnia ...



Őrségi szállás (fészbuk csoport)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház hivatalos oldala

Veleméri szállás az őrségi és őrségközeli látnivalók legjobb bemutatásával

Problémamegoldásban segít az őrségi szállás