Őrségi szállás és a napelem-átverés

Tíz kw-os (16 kw-ra bővíthető) napelemrendszert telepítettünk a veleméri Cserépmadár szállás tetejére, ami egy nap alatt kb. 60-70 kw energia termelésére lehet képes. Előzetesen a pajta tetejét, meg a Cserépmadár szállás tetejét is újra kellett cserepeznünk, mert a régi cserépre nem lehetett napelemet rakni. Az utóbbi tető újracserepezése 6.3 millióba került a padlás szigetelésével együtt. Természetesen előre ittunk a medve bőrére és teleraktuk az épületeinket elektromos fogyasztókkal, főleg fűtőberendezésekkel, amelyeknek szintén volt egy jelképes ára. Azt mondanom sem kell, hogy a munkák végeztével mindent újra kellett festeni és a takarítás is egy rémálom volt. A ház is, meg az udvar is reménytelenül tele volt törmelékkel és kosszal. Óriási munka volt, mire rendet csináltunk és olyan szép lett a porta is, meg a ház is, mint ahogy annak lennie kell egy őrségi szálláson. Örömmel tapasztaltuk, milyen tiszta és könnyű a szeretve tisztelt és ezért megőrzött cserépkályhához képest az elektromos padlófűtés. Aki próbálta, az tudja, hogy milyen felemelő érzés zokniban mászkálni a langymeleg kövezeten. Attól sem kell tartanunk, hogy az unokák megfáznak télen, amikor önfeledten tologatják rajta a kisautóikat. Szóval azt hittük, hogy a paradicsomi állapotok felé tettünk meg egy lépést. 

A következő év áramszámlái alapján ennek éppen az ellenkezője történt. A napelem felszerelését megelőző évben a havi átalánydíj 19 ezer Ft volt. E helyett az utóbbi alkalmakkor már 30-40 ezer Ft-os átalányt fizettünk. Az éves elszámolás szerint a napelem felszerelését követően a 2021.10.21 - 2022.05.19 közötti fogyasztásunk 2 415 kWh volt, a mért betáplálás pedig 1 056 kWh. Ez utóbbi adat nem egyezett a napelemünk aplikációjától származó adattal, miszerint a hálózatnak átadott termelésünk 2701 kwh volt 7 hónap alatt. Vagyis az EON elszámolással is lehet valami baj, hiszen a termelésünk még így korlátozva is felülmúlta a fogyasztásunkat, ám annak a felét sem vette figyelembe az EON számlája. Be kell mennünk az ügyfélszolgálatra, ami nem is olyan könnyű feladat, mert nincs minden nap fogadóóra és arra is időpontot kell kérni.



1. ábra. A felszerelt napelem 10 kwatt termelésére képes, az inverter 16 kwatt-ra engedi meg a bővítést




2. ábra. Jónak mondható áremtermelés (52.3 kwh), a kirajzolódó görbe hasonlítani kezd a harang (a Gauss-görbe) alakjához, ami az optimálishoz közelítő termelés jele, ám itt is vannak függőles fehér vonalak, amelyek a rövid időre történt kikapcsolasok jelei

  

3. ábra. Egy elképesztően alacsony (3.82 kwh) áramtermelés dokumentuma, a déli órákban hosszú ideig ki volt kapcsolva, ilyen nulla értékű termelés felhős időben sem hihető, mert a napelem akkor is termel egy keveset, ha felhők takarják a Napot


A rendszer üzembeállítását követő néhány hónap után vártuk, hogy a napelem megmutassa a foga fehérjét és lenullázza a villanyszámlánkat, netán egy kis pénzt is termeljen. Azt persze hallottuk, tapasztalt emberektől, hogy a sok új elektromos fogyasztó miatt valójában nem csökkenni, hanem növekedni fog a villanyszámlánk, ám mi inkább reménykedtünk. Az éves elszámoláskor aztán egy kicsit meglepődtünk, mert még rá kellett fizetnünk 50 ezer forintot. Ezt azonban betudtuk az őszi fűtési szezonnak. Hanem jobban megnézve és megértve a napelemes rendszer mobil-applikációja által küldött adatokat (1. és 2. ábra), egy váratlan dolog derült ki: a napelemünk nem termel teljes erejével, mert a legnaposabb időszakokban órákra ki van kapcsolva. Ilyenkor az elektromos fogyasztásomat annak ellenére ki kell fizetnem (pontosabban a szaldóelszámolás szerint kell majd rendeznem), hogy a saját napelemem is termelt volna elegendő ingyenes áramot. Pillanatnyilag az utánanézés állapotában vagyok. Kérdezgetem a napelemet szállító céget és az áramszolgáltatót is, meg a környezetem okos embereit is a helyzetről. S a következők derültek ki.

Jogszabály kötelezi a napelemes rendszereket és az áramszolgáltatókat arra, hogy ha a hálózatban túlfeszültség lenne, akkor a napelem ne termeljen további áramot a hálózatba. Ennek megfelelően az inverterem le is kapcsolja a napelemet hálózati túlfeszültség esetén. Ez oda vezetett, hogy a napi teljesítmény néha csak a tizede, általában pedig csak a harmada a lehetséges legnagyobbnak. Ez persze igen rossz hír. Ilyesfajta anyagi bukás lehetőségéről eddig senki sem tájékoztatott. Nyilván az állam sem azért kínál támogatást (mi nem kaptunk, mert a gyermekeink már nagyok), hogy az így létrehozott áramtermelő kapacitás ne működjön. S én még jól jártam ahhoz a vállalkozóhoz képest, aki - a nehezen ellenőrizhető szállongó hírek szerint - napelemparkot épített a környéken, ám nem kapott engedélyt a bekapcsolására.

A hálózat az áramot a magasfeszültségű vezetékből veszi transzformátorokon át s ezeknek a beállításától is függ, hogy milyen a hálózati feszültség. Mivel a napelemek nappal termelnek, ha nagyon alacsonyra veszik a feszültséget, akkor éjszaka esetleg már túl alacsony lesz. A környék alacsony népsűrűsége és az errefelé dolgozó fazekasok elektromos kemencéi miatt nem is lehet könnyű kiszámítani az igényeket. Aztán okozhat hasonló jelenséget (a napelemek lekapcsolásához vezető túlfeszültséget) az is, ha a hálózat vezetékei nem elég vastagok. Ezen vezetékcserével lehet segíteni. A megoldási lehetőségek között szerepel az áramtárolás is. Erre szép hazánkban van már két bevált példa, ám ezeknek az akkumulátoros áramtárolóknak kellő számban való megépítése évekig tartó nagy feladatot jelent a szolgáltatóknak. 

Az áramszolgáltatótól származó előzetes információ szerint méréseket végeztek, amelyek kiértékelése folyamatban van s azok eredményétől függően állítanak a transzformátoron és/vagy cserélik a vezetéket. Egyúttal tájékoztatnak a kötbérről is, amit nekem fizetnek a napelem korlátozása miatt. Ez az utóbbi információ meglepett és egyúttal meg is nyugtatott. Ha van ilyen kötbér-kötelezettsége a szolgáltatónak, akkor feltehetően törekedni fog a megfelelő rendezésre. 


Az EON tájékoztatása

2022. július 26-i keltezéssel kaptam egy levelet az EON kiemelt területi irányítójától. Ebben arról tájékoztat, hogy a korábban jelzett regisztrációs méréssel elkészültek. A veleméri ingatlanunk csatlakozási pontján a feszültség nem felel meg az előírásoknak, ezért ott beavatkozásra van szükség, amelyről gondoskodnak. A feszültséget javító beavatkozásukat követően ismét megmérik a feszültséget és annak eredményéről ismét tájékoztatni fognak. Egyúttal kérték a szíves türelmemet is, határidőt azonban nem adtak mellé, amint kötbért sem küldtek. Az EON válaszának ez a lényege. 

Türelemmel azonban már nem szolgálhatok. Immár egy éve annak, hogy a napelemet üzembe helyeztük, ám a termelési kapacitásának csak töredékét adja le a hálózatba, S ha a faluban a tervezett további napelemek is elkészülnek és elkezdenek termelni, akkor több savanyú képű földim lehet a kívánatosnál. A legbosszantóbb, hogy amikor a legjobban süt a Nap és termelne a napelemünk, akkor a saját termelésű villamos energiámat nem tudom használni, mert nem veszi át a hálózat. Helyette vásárolnom kell az EON-tól a villanyt az időközben alaposan megemelkedett áron. 

Felhívtam telefonon a levélben megadott ügyintézőt, aki arról számolt be, hogy a feszültség valóban magasabb az optimálisnál, meg a hálózatot javítani kellene, de az két évig is eltarthat s egyelőre el sem kezdték. Most csökkenteni fogják a transzformátornál a hálózati feszültséget. Ez azt eredményezi, hogy tőlem több energiát fognak átvenni, de másoknak meg ez az alacsonyabb feszültség okozhat gondot. Ha majd ők is panaszkodni fognak, akkor elrendelik a hálózat javítását. A legérdekesebb kérdés, hogy addig is (esetleg évekig), amíg történik valami érdemi változás, milyen áron kell vásárolnom a hálózatból a villanyt és eközben le kell-e mondanom például az éjszakai áramdíj-kedvezményről (ami a bijelerek nagy száma miatt fontos kérdés). Ez azt jelentené, hogy a napelem-telepítés jelentős emelkedést hozott az áramdíj-számláimon. 

A nálam tájékozottabb szakértőkkel való beszélgetés alapján ez egy országos probléma. Vannak olyan vállalkozók is, mint mondták, akik komoly naperőműveket építettek meg, de most nem veszi át tőlük senki a megtermelt áramot. Most vevőt keresnek a használhatatlan naperőművükre. Őket is megviccelték, de megértem, ha nem tudnak rajta jóízűen röhögni.

Nyilván több hibát is vétettünk. Nem tudtuk és ma sem tudjuk, hogy kell-e kérvényezni valamit a napelem termelésének helyes számításba vétele érdekében. Például azt rebesgették némely villanyszerelők, hogy az éjszakai áramot továbbra is ki kell fizetnünk "mert kétszeres kedvezmény lenne". Amit nem könnyű megérteni, mert hiszen semmiféle kedvezményre nincs szükségem és nem is kapok, csak a saját megtermelt villanyomat szeretném használni. 


Pillanatnyi helyzet

Az áramszolgáltató ügyfélszolgálatával hónapokon át tartó ostrom ellenére sem sikerült beszélnünk, mert fel sem vették azt a telefont, amelyiken időpontot kérhettünk volna a kérdések megbeszélésére. Amikor meg személyesen mentünk el, akkor gorombán elhajtottak és akkor sem adtak időpontot. A leveleink hatására kaptunk 10 000 Ft kötbért, ami köszönőviszonyban sincs a tényleges kárral, ami ért bennünket. Végül novemberben csökkentették a trafón a feszültséget és a napelem elkezdett normálisabb termelési adatokról tájékoztatni. Kár, hogy az időjárás felhősre változása miatt télen már nem sokra megyünk a napelemmel. A helyzet felmérésére hónapok kellenek, vagy akár egy év is szükséges lehet és véglegesen talán csak a tényleges fizetendők alapján lesz értékelhető.

Időközben változott a jogszabályi háttér és a hasonló lakossági napelemek termelését az áramszolgáltatóknak már nem kötelező átvennia. Az éves saldó elszámolás helyébe is valami más, talán a havi elszámolás lép s ennek a hatása sem szerencsés. Ránk ez még nem vonatkozik, ám újabb napelemet már aligha lesz érdemes telepíteni, mert a megtermelt áramot csak sziget üzemmódban lehetne hasznosítani, ami tovább drágítja a dolgot és szinte kizárja a gazdaságosságot. A végső probléma az - mondta egy tanult ismerősöm - hogy sem a lakosság, sem az áramszolgáltató nem képes az áram tárolására. Ami azt is jelenti, hogy a megfelelő  minőségű akkumulátorok nagyon drágák és a hozzám hasonló kisember nem is juthat hozzá.

A folyamat ilyetén alakulása megdöbbentő. Azt hittük ugyanis, hogy ha teljeskörű ügyintézéssel bízzuk meg az MVM Optimum Zrt-t, aki felszerelte a napelemet, akkor sinen van a dolog. E helyett felmerült a szörnyű gyanú, hogy ez az állapot akár évekig fennmaradhat, sőt inkább súlyosbodhat is, ami a villanyszámla nagyságát illeti.


Irodalom

Lakossági napelem: ez lehet az oka, ha a rendszer nem tudja leadni a termelését a hálózatnak (portfolio.hu)

Varga Géza: Őrségi szállás és az energiaárak emelkedése



Varga Géza




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház hivatalos oldala

Veleméri szállás az őrségi és őrségközeli látnivalók legjobb bemutatásával

Problémamegoldásban segít az őrségi szállás