Húsvéti szállás 5-16 fős csoportnak az Őrségben

2023-ban négynapos a Húsvét, április 7-től 10-ig tart a munkaszüneti napok sora. A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház az épületek adottságai miatt kifejezetten alkalmas azon 5-11-16 fős csoportok fogadására, akik elkülönülten szeretnének kikapcsolódni egy szép természeti környezetben, rengeteg látnivaló és kitűnő éttermek közelében. Hívja most: 06(20)534-2780!

- A szállás leírását és a foglalási feltételeket A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház hivatalos oldala címre kattintva lehet megtekinteni.

- A környék nevezetességeinek (termálstrandoktól a túraajánlatokig, múzeumoktól a műemlékekig stb.) általunk készített leírását a Veleméri szállás az őrségi és őrségközeli látnivalók legjobb bemutatásával című oldalunkról (e linkre kattintva) lehet elérni.

Olyan 3, 4, 5, 11, 16 fős vendégcsoportokat várunk, akik 4 éjszakát szeretnének eltölteni az Őrségben és a kiválasztott szoba, lakosztály, vagy épület minden férőhelyét lefoglalják. 

E húsvéti pihenés különleges élménye az írástörténész házigazda, e sorok írója által a húsvéti tojások jeleiről tartott előadás lesz a Sindümúzeumban. Az alábbi képeken olyan hímes tojásokat mutatok be, amelyeken a kőkori Jóma isten nevét rögzítő ligatúrát (jelösszevonást) találunk. Ezt a ligatúrát a mai napig használják az Őrségben. Én például gulyáslevest kanalazgatok a Jóma ligatúrával díszített tányéromból (2/b. ábra). 

Az Őrségben ma is lehet olvasható jelekkel ellátott, szép hímes tojásokat és cserépedényeket vásárolni.


1/a. ábra. A húsvéti tojáson a kőkori Jóma "jó magas, jó mágus" isten ligatúrája olvasható négy példányban, a székely írásjelek rokonságába (előképei közé) tartozó Jóma ligatúra megtalálható őrségi (magyarszombatfai) cserépedényen, szkíta szőnyegen és amerikai indián piramisok kövébe faragva is 



1/b. ábra. A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum hímes tojásának hieroglifái az ábra bal oldali oszlopában láthatók, olvasatuk fentről lefele: Ragyogó Jóma szár (mai magyarsággal: Ragyogó Jóma úr), a hieroglifáknak megfelelő székely rovásbetűk az ábra jobb oszlopában: "r", "j", "m" és "sz"



1/c. ábra. Zalabaksai hímes tojás Jóma ligatúrával (Horváthné Császár Erzsébet)



2/a. ábra. Magyarszombatfai tál (középen), sarkaiban a Jóma ten (mai magyarsággal: Jóma isten) mondatjellel (balra), az ábra jobb szélén fentről lefele a székely írás "j" (), "m" (magas) és "nt/tn (ten "isten, élet") jelei 




2/b. ábra. A magyarszombatfai tányér közepén egy virággá változott Jóma ligatúra


3. ábra. A paziriki szkíta szőnyegmotívum olvasata: Magasságos Jóma köve


4. ábra. A mexikói El Tajin totonák piramis lépcsőjének korlátjába faragva is a Jóma ligatúrát találjuk 



Irodalom

A legmagasabb szinten űzi a tojásdíszítést a zalabaksai Horváthné Császár Erzsébet (ZAOL)

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.

Varga Géza: Hímes tojások jelei


Varga Géza: A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum hímes tojása a hieroglifikus "Ragyogó Jóma úr" mondattal


Varga Géza 




veleméri Csinyálóház emeleti hálója





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház hivatalos oldala

Veleméri szállás az őrségi és őrségközeli látnivalók legjobb bemutatásával

Problémamegoldásban segít az őrségi szállás