Új székművészeti alkotás az őrségi szálláson

A harminc éve üzemeltetett őrségi szállásunkon ( www.cserepmadar.hu és www.csinyalohaz.hu ) többször nekirugaszkodtunk már bútorfestő tábor szervezésének, amelyet minden esetben látványos kudarccal zártunk. A legelső alkalommal például három előadó volt (közte az azóta eltávozott kitűnő Szelestey László néprajzkutató), hallgató azonban csak egyetlen egy. Persze ő nagyon csinos volt, ami enyhítette a közönség létszámbeli hiányosságát. Szép festett bútorok ugyan születtek - inkább a táborokkal párhuzamosan, mint a tábor idején - ám maga a tábor még jóindulattal sem nevezhető sikeresnek. Alig volt néhány résztvevő rajtuk és ők sem követték azokat a tanácsokat, amelyek eredményeképpen festett bútort készíthettek volna. Ám persze ettől függetlenül is jól érezték magukat, mert fiatalok voltak és vidámak. Most egy újabb bútorművészeti alkotás születéséről számolhatok be (1. ábra). Ezt ugyan csak egyedül készítettem s csak annyiban közösségi (tábori) alkotás, hogy mindenki beleszólt, aki arra járt, ám erre is roppant büszke vagyok. 



1. ábra. A sukorói szék eredetileg egyenletes sötétbarna volt, ám a gondos átfestésnek köszönhetően ez a helyzet némileg megváltozott


A széket Sukorón vettük egy felszámolt háztartás maradékaiból 2500 Ft-ért. A felhasznált festékek már évek óta a műhely sarkában porosodtak, azaz a munkát leszámítva nem került sokba a szék felújítása. Meg kellett vennünk, mert barnára festve olyan ronda volt, hogy nem volt szívünk otthagyni. A Csinyálóház étkezőasztalához ráadásul hiányzott is egy hasonló. Ott ugyanis elvileg öten is leülhetnének, mert öt ágy van a lakosztályban, de csak négy szék volt a földszinti étkezőkonyhában. Lehet ugyan hozni az emeletről egy ötödiket, ám ezt a cipekedést elkerülendő megvásároltuk a képen látható széket. Ez bumfordi szék nyilvánvalóan egy falusi mester alkotása, akinek a szeme előtt talán éppen olyan polgári szék lebegett, mint amilyen mellémost tettük. A jellegében hasonlít a már meglévő négy székhez (2. ábra), csak persze mégsem pontosan azonos velük. Ezért nyilvánvalóvá vált, hogy valami teljesen elütő festéssel kell kiemelni az eltérést és akkor tökéletesen a környezetbe illő lesz. Remélem, sikerült elérni ezt a célt.



2. ábra. A veleméri Csinyálóház étkezőasztalának székei


A mintegy három heti munkával elkészült székművészeti alkotást ma helyeztem el az étkezőasztal mellett. Párnával láttam el (3. ábra) és ki is próbáltam. Meglepően stabil és kényelmes. A masnik pedig éppen azt a habos-babos álnépi hatást juttatják az eszembe, amit a szombati vásárokon árult szilvalekváros üvegekre lehet tenni díszítés gyanánt - s amit annyira utálok. Itt azonban elkerülhetetlen volt a masni, mert az rögzíti a párnát. Ezért kéretik szeretettel elfogadni! A többi már azon múlik, hogy mi kerül az asztalra. Kíváncsian várom az érkező kedves vendégek értékelését. Szállásfoglaláshoz a +36(20)534-278080-as telefonszámot célszerű hívni (mert ha másik telefonszámot hívnának, akkor azt nagy valószínűséggel nem én veszem fel).



3. ábra. Ülőpárnával és masnikkal



4. ábra. A második székművészeti alkotás a számítógép előtt kezdi a szolgálatát


5. ábra. A fiókra rakott gombok kellettek ahhoz, hogy a szék méltó környezetben legyen




 Varga Géza

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház hivatalos oldala

Veleméri szállás az őrségi és őrségközeli látnivalók legjobb bemutatásával

Problémamegoldásban segít az őrségi szállás